It's Checkup Time!
Wanneer is je zadelfitter geweest? Een paar maanden geleden, een jaar geleden of moet je even heel diep graven en weet je het niet meer?
Ik krijg vaak de vraag:
“ Wanneer is het weer tijd om mijn zadel te laten controleren”?
Het antwoord daarop is voor iedere combinatie verschillend daarom heb ik hieronder
een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Twijfel je of je een afspraak moet maken,
neem gerust contact op.
Samen kunnen we overleggen wat voor jou en jouw paard het beste is!
Periodieke halfjaarlijkse Check
We vinden het heel normaal dat een paardentandarts, fysio of dierenarts periodiek langs komt om te controleren of je paard zich nog happy voelt. Maar de zadelfitter wordt hierbij vaak vergeten. Plan om het halfjaar een afspraak in bij je fitter. Waarom? Omdat een paard in een half jaar enorm kan veranderen en voorkomen van problemen is beter dan genezen. Denk maar eens aan het jonge paard wat net zadelmak is en een half jaar in training staat. Zeker weten dat hij spieren gaat ontwikkelen. Of het paard wat enorm fluctueert van de winter naar de zomer maanden.
Negatieve gedragsverandering
Merk jij aan je paard dat zijn gedrag negatief veranderd als je aan het opzadelen bent of tijdens de training? Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld:
-
Bijten en nijdig zijn bij het aansingelen
-
Vluchtgedrag onder het zadel of juist met de rem erop lopen
-
Aanleuningsproblemen
-
Met een holle rug lopen
-
Verzet zoals bokken en/of steigeren
-
Scheef lopen
-
Verminderde buiging naar één kant toe
Als je er snel bij bent kun je veel en langdurige problemen zoals rugpijn of spierafname voorkomen. Komen één of meer van de bovengenoemde voorbeelden je bekend voor? Maak een afspraak bij je zadelfitter, wij kunnen controleren of dit te maken heeft met je zadel of doorverwijzen naar een specialist.
Lichamelijke problemen
Door een slecht passend zadel kunnen er allerlei lichamelijke problemen ontstaan. Zie jij bij je paard:
-
spierafname onder het zadel
-
warme/gezwollen of kale plekken
-
witte haren onder het zadel (bijv. op de schoft)
-
moeite met ontspannen onder het zadel
Dit kunnen tekenen zijn van een slecht passend zadel. Bij twijfel altijd je zadelfitter contacten ook hier geldt dat wij kunnen controleren of dit gerelateerd is aan je zadel of doorverwijzen naar een specialist.
Ruiter/Amazone
Niet alleen je paard kan last hebben van een slecht passend zadel maar jij ook! Heb je elke keer dat je uit het zadel stapt last van rugpijn, pijn in je knieën of merk je dat je scheef zit of tijdens het rijden naar één kant zakt? Ook dan is het verstandig je zadelfitter te bellen voor een afspraak.
Wacht niet tot het te laat is!
Vaak worden wij als zadelfitters pas gebeld als het probleem zo groot is dat er meteen iets moet gebeuren. Dit is zonde en vaak onnodig als je preventief je afspraak met je zadelfitter hebt staan. Voorkom problemen en plan je halfjaarlijkse zadelcheck in, zo blijft je lekker fit to Compete en preventief bezig voor het welzijn van je paard!



Door de (zadel)bomen het bos niet meer zien
Ze zijn er in allerlei materialen, vormen en maten de zadelboom. Het is de basis van je zadel en van onschatbare waarde voor de juiste pasvorm op je paard. De zadelboom zorgt (in samenwerking met het kussenpanel onder de boom) voor de juiste drukverdeling van de ruiter over de rug van je paard. In deze blog vertel ik je iets meer over de materialen die gebruikt worden om zadelbomen te maken.
De vorm van het kopijzer, de lengte van de takken, hoekrails, breedte van de twist, lengte van de boom, hoek en hoogte van de lepel en de curve bepalen de eigenschappen van de zadelboom en deze moet passend zijn bij je paard.
Schrik je nu van al die vaktermen? Niet doen, dit is mijn vak als zadelfitter en ik denk en kijk graag mee met jou of je zadel de juiste eigenschappen bezit zodat het passend is op jouw paard! Nieuwsgierig hoe ik dat doe? klik hier.
We beginnen met de traditionele houten boom die heeft een stalen kopijzer, is gemaakt van gelamineerd (laagjes hout over elkaar gelijmd) hout en staal geveerd. Dit wordt tot op heden het meeste gebruikt bij veel merken zadels. Meestal beperkt aanpasbaar in de pers om breder of nauwer te maken en licht flexibel. De flexibiliteit van de boom hangt af van hoe de boom gelamineerd is. Omdat een houtenboom niet massief is wordt dit meestal als een zachte zit ervaren door ruiters.

De Leren boom is een duurzame keuze en heeft een stalen kopijzer waarbij de kop verstevigd is met hout. Deze komen we in de praktijk weinig tegen. Ze zijn aanpasbaar in de pers en worden soms ook bij semi-boomloze zadels gebruikt.

De kunststof/polyesterboom gaan we steeds vaker tegen komen. Deze boom is vaak te zien in combinatie met een verwisselbaar kopijzer en (meestal) onbeperkt aanpasbaar in de pers om hem breder of smaller te maken. De flexibiliteit hangt af van het soort kunststof of polyester wat er gebruikt wordt dit is bij elk merk weer anders. In tegenstelling tot de houtenboom is hij wel veel duurder om te maken.
Het kunststof wordt in een mal gegoten en een mal laten maken is erg kostbaar. Dit zul je ook terug zien in het prijs van het zadel maar daar in tegen is de aanpasbaarheid wel een plus. In tegenstelling tot een houtenboom is een kunststof/polyester boom massief, over het algemeen word de zit van deze zadels dan ook harder ervaren door ruiters.

De boom gemaakt van Carbon is een lichtgewicht keuze, het materiaal is vrij hard en daarom is deze boom minder flexibel. Deze bomen zijn meestal onbeperkt aanpasbaar en gaan in een warmte pers met infrarood licht. Ook deze bomen zijn massief en kostbaar in productie.
Elk merk heeft zo zijn redenen om met hout en staal geveerd, leer, kunststof/polyester of carbon te werken. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Als je een zadel laat aanmeten laat je dan informeren over de materiaalkeuze van het merk en of dit bij jouw en je paard past.
